Mergand printre anotimpuri din satul Șimon (933m) spre Cascada Moara Dracului (1575m)

Muntii Bucegi spre Cascada Moara Dracului

fereastra cu povesti

2/10/2024

Toata saptamana am avut vreme primavaratica cu temperature intre 15-20 de grade, desi calendaristic, ne aflam in luna februarie a anului 2024. Pentru ca venise week-end-ul si se anunta vreme frumoasa, ne-am facut rucsacii si am plecat pe culoarul Rucar-Bran. Eu, mai entuziasta, Dan, mai fara chef, dar a mers de dragul meu. Va spun un secret: ar fi preferat sa stea in pat, sa doarma si sa se uite la televizor.

Drumul in sine prin acest Culoar ne-a desfatat ochii cu crestele inzapezite ale muntilor Bucegi si Piatra Craiului, pana am ajuns in pitorescul sat Șimon. Acolo unde asfaltul se opreste, incepe aventura noastra spre Cascada Moara Dracului. Lasand masina in urma, am pornit pe un drum forestier, acoperit cu gheata stralucitoare sub razele soarelui. Si astfel a inceput marea patinare! Ziua se topea zapada, iar noaptea ingheta, si tot asa, si astfel se facuse un patinoar natural. Faceam cativa pasi, mai alunecam putin, iar mai mergeam, iar alunecam. Mai mergeam prin padurea de pe marginea drumului ca sa ocolim gheata. Dar cand priveam inainte, si vedeam crestele inzapezite, simteam ca natura ne cheama sa-i descoperim tainele.

Dupa aproximativ 40-50 de minute de patinat ajungem la intersectie unde traseul nostru se desparte de traseul cu banda albastra. Noi urmam traseul marcat cu triunghi galben spre stânga. Mai inaintam putin si ajungem imediat la Monumentului Militarilor Israeliți. Acest monument a fost ridicat în 2010 în memoria a sase militari israelieni si a unui militar roman morti intr-un tragic accident aviatic.

Marcajul triunghi galben ne-a ghidat prin padurea adormita, aerul rece ne umplea plamanii, iar soarele stralucitor din aceasta iarna-primavara ne orbea ochii. Desi la intrarea in Parcul National Bucegi era bariera, au fost cateva masini care au tulburat linistea muntelui, soferii acestor masini riscand sa gaseasca bariera lasata. Ce ar fi facut oare in aceasta situatie?

Dupa ce am lasat monumentul in spate, am parasit drumul forestier si am intrat in padure, iar drumul s-a transformat in poteca. Urcusul a devenit mai dificil. Dar am avut noroc, pentru ca aici parea vreme de toamna, gheata disparuse, lasand loc unui covor de frunze uscate. De-a lungul drumului, copacii ne-au insotit, iar razele stralucitoare ale soarelui au strapuns coroanele lor, creand jocuri de lumini si umbre tot traseul.

Si dupa toata aceasta urcare care a durat aproximativ o ora, ne-a intampinat cu privelisti spectaculoase Valea Gaura. Stancile abrupte ne-au facut sa ne simțim mici in fata maretiei naturii. Aici, marcajul spre cascada s-a schimbat în cruce roșie , iar stratul de zapada era destul de mare. Iata-ne in plina iarna! Dupa un urcus de aproximativ 15 minute prin zapada, am ajuns in locul unde ar fi trebuit sa gasim Cascada Moara Dracului aflata la 1575 de metri. Din pacate, era secata. Am privit in sus, catre stancile inalte si am vazut cum o bucata de gheata stralucea in lumina. Atat ramasese din cascada!

La intoarcere, am urmat acelasi traseu. Noua ne plac traseele tip circuit, dar la intoarcere am vazut padurea din alta perspectiva, iar soarele a fost magic printre frunze si ne-am bucurat ca niste copii.

Chiar daca nu ne-am putut desfata cu imaginea cascadei, fiind secata, acest lucru nu ne-a deranjat, pentru ca traseul a fost o calatorie prin timp si spatiu. Am simtit iarna in fiecare pas, primavara in soarele caldut si toamna in fiecare culoare.

Aproximativ 6 ore cu tot cu pauze a durat traseul, 14 km de mers, cu o diferenta de nivel de aproximativ 650 m, au trecut ca un vis. Ne-am hranit sufletele cu peisaje si amintiri. Ne-am incalzit cu miscarea si ne-am incarcat bateriile cu aer curat. Si, in cele din urma, am promis ca vom reveni sa vedem cascada in toata splendoarea ei si poate vom ajunge pe acest traseu si la Varful Omu. Pentru a cata oara ne-am intalni cu Varful Omu? Nu mai stim, pentru ca am urcat de mai multe ori.

Date despre traseu dus-intors Șimon (933m) spre Cascada Moara Dracului (1575m)

-timp parcurs: 6 h

-km parcursi: 14

-diferenta de nivel: 650 m

-marcaje: triunghi galben Șimon-Valea Gaura 2h30min

cruce rosie Valea Gaura-Cascada Moara Dracului 15 min

Asa ca, drag prieten al muntilor, daca vrei sa simti magia acestui traseu, incalta-ti bocancii, ia-ti rucsacul si porneste in cautarea aventurii pe un traseu usor spre mediu.

Cascada Moara Dracului te asteapta cu bratele deschise, iar Muntii Bucegi iti vor dezvalui secretele lor, pas cu pas.

Track-ul GPS il puteti descarca de aici =>>

Puteti viziona filmul integral pe YouTube =>>

Va asteptam in continuare, sa vedem pe unde ne mai duc bocancii.

Fiecare padure, fiecare munte si fiecare rau ascunde o poveste, iar noi suntem acolo pentru a le descoperi si a le împartasi lumii.